Spring naar content
activiteiten
Home » Blogs » 10x Standbeelden in Rotterdam

10x Standbeelden in Rotterdam

In Rotterdam zijn veel verschillende standbeelden, zelfs meer dan 1000 in de buitenruimte! Maar welke zijn nou het leukst, oudst of meest bijzonder? Wij hebben onze top 10 voor je op een rij gezet. Allemaal de moeite waard om eens langs te gaan. 

De verwoeste stad

Ossip Zadkine is de maker van een van de bekendste standbeelden ‘De verwoeste stad’ in Rotterdam. Hij maakte dit beeld naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. De stad werd toen een kwartier lang gebombardeerd en dit verwoestte bijna de hele stad. Op 15 mei 1953 werd het monument gepresenteerd aan de Leuvehaven. Het beeld is gemaakt van brons en is een soort menselijk figuur alleen dan zonder hart. De betekenis hiervan is dat de stad haar hart verloor tijdens de bombardementen. Rotterdammers zouden Rotterdammers niet zijn als ze niet dit beeld een aantal bijnamen hadden gegeven: o.a. Jan-met-de-handjes of Jan Gat.

Standbeelden Rotterdam

Anita

Als je langs het beeld Anita loopt zullen de meeste mensen niet meteen zeggen dat het een mooi beeld is. Het is gemaakt van bouwmateriaal en PUR-schuim, voor de maker David Bade het ideale materiaal om iets lelijks en goedkoops te maken. Zijn bedoeling was een vrouwelijk beeld creëren wat misschien niet uitblinkt in haar schoonheid, maar wel sympathie uitstraalde. Sommigen zeggen dat een “ode” is aan zijn ex…

Desiderius Erasmus

Het oudste standbeeld van Rotterdam is Desiderius Erasmus. Hendrick de Keyser ontwierp het beeld en in 1622 is het beeld gegoten door bronsgieter Jan Cornelisz. Het beeld stond toen op de Grotemarkt. Gelukkig bleef het intact na de bombardementen in mei 1940.  Het beeld is toen direct van zijn sokkel gehaald en onopvallend naar het Boijmans van Beuningen museum gebracht zodat het kunstwerk intact bleef. In 1945 werd het teruggeplaatst en stond het op de Coolsingel, alleen in 1964 moest het plaats maken voor de metro en staat nu op het Grotekerkplein.

Santa Claus

Waarschijnlijk gaat er niet gelijk een belletje rinkelen bij de naam Santa Claus maar wel bij Kabouter Buttplug. Zo wordt dit beeld door veel mensen genoemd. Het is een enorm beeld en stelt een kerstman met kerstboom voor. Alleen de meesten zien er een kabouter met een “bijzonder object” in, vandaar ook de bijnaam. De Amerikaanse Paul McCarthy is de maker van het beeld dat te vinden is op het Eendrachtsplein. Sinds 31 mei 2018 kan je een andere versie van het beeld vinden in Oslo.

Standbeelden Rotterdam

De Dijkwerkers

Het beeld De Dijkwerkers is in 1970 onthuld en staat symbool voor de samenwerking die nodig was om het water tegen te houden. De twee mannen proberen samen een basaltbok op te tillen wat nog extra laat zien dat het om de samenwerking gaat. De kunstenaar Eric van Zanten heeft ook het Rotterdamse beeld Moeder en kind gemaakt. De Dijkwerkers zijn terug te vinden bij metrostation Maashaven.

De Vliegende Huisvrouw

De Vliegende Huisvrouw is een beeld van atlete Fanny Blankers zij won in 1948 voor heel Nederland vier gouden medailles en werd daardoor ‘De Vliegende Huisvrouw’ van de Olympische Spelen genoemd. In 1954 besloot beeldhouder Han Rehm een beeld van haar te maken.

Fikkie

Joekie Simak is de maker van de viervoeter Fikkie. Het beeld staat aan de Oude Binnenweg en is in 1963 door het Rotterdams Studenten Corps geschonken aan de gemeente. Daarna stond het eerst twaalf jaar aan de Westersingel, maar moest toen verplaatst worden naar de Oude binnenweg. In de tussentijd is het beeld nog een aantal keer gestolen en weer teruggebracht gelukkig staat het beeld nu al een tijd op de vaste plek! De bronzen drol bij het beeld is later toegevoegd door Hans Citroen.

Standbeelden Rotterdam

De Gestileerde Bloem

Ook wel bekend als Het Ding van kunstenaar Naum Gabo. Je bent hier waarschijnlijk al tig keer langsgelopen zonder geweten te hebben dat dit een monument is voor de stad Rotterdam. In 1957 werd het ruim 26 meter hoge beeld geplaatst voor De Bijenkorf en is hier nog steeds te vinden. In 2017-2018 is het nog gerestaureerd dus ziet er nu weer perfect uit.

Beeldenroute Westersingel

Van Kruiskade tot de Westzeedijk, staan 17 beelden die bijna allemaal deel uit maken van de Internationale Beelden Collectie van Rotterdam. Ze noemen dit ook wel De Beeldenroute Westersingel, het is onderdeel van de zogenaamde Culturele As. Een toffe route om eens langs te lopen!

The Guard

The Guard is een soort transformer van drie meter hoog bij het skatepark aan de Westblaak. Het staat er al sinds 2005 en is door een handtekeningenactie van lokale skaters hier terecht gekomen. Kunstenaar Hans van Bentem heeft het beeld gemaakt en heeft zich laten inspireren door de Japanse ‘anime serie’ Gundam.

Ook zo benieuwd naar alles wat de stad Rotterdam te bieden heeft? Wij dagen je met alle liefde uit om gezellig met een van onze fietstours mee te gaan, hier vertellen we je alles over de stad. Mocht je liever gaan lopen ga dan lekker wandelen met een van onze gidsen!!

 

By our local

Laura

logo seerotterdam

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Rotterdammers met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Niet uitgepraat raken over Rotterdam

waarom seeRotterdam?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

 
fiets

Tours in Rotterdam

Rotterdam biedt een unieke mix van historische gebouwen en moderne architectuur en heeft een boeiende geschiedenis. Onze enthousiaste gidsen vertellen je er alles over tijdens onze leuke, ontspannen tours!

vanaf €34.50 p.p

Rotterdam West Discovery Fietstour

Ontdek Rotterdam West, afwisselende wijk in opkomst! Rotterdam staat nooit stil en dat geldt des te meer voor Rotterdam West! Onze West-tour neemt je mee langs alle nieuwe en oude hotspots en hidden gems.
meer infoBoek direct!
€32.50 p.p

Fietstour in Rotterdam: De Highlights

Leer alles over de Rotterdam tijdens een fietstour langs de bezienswaardigheden van de maasstad! Nieuwe architectuur, spectaculaire stadsgezichten, havens of oude gebouwen: Er is genoeg te zien!
meer infodirect boeken
vanaf €32.50 p.p

Privé highlight tour in Rotterdam

Wil je ook in alle vrijheid Rotterdam leren kennen? Onze privé tour brengt alleen jou en je eigen gezelschap op de fiets langs de mooiste door jou gekozen plekken van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€37.50 p.p

Instant Camera Tour Rotterdam

Wat is er nou leuker dan je eigen souvenir maken terwijl je een gezellige wandeltour door Rotterdam doet? Dat is precies het idee achter onze instant camera tour!
meer infodirect boeken
vanaf €12.50 p.p

Fiets verhuur Rotterdam

Op zoek naar een fiets verhuur in Rotterdam? Bij ons kan je al een fiets huren vanaf een uur! Lekker de gehele dag door Rotterdam fietsen, regel het hier. De gemakkelijkste bike rental van Rotterdam!
meer infodirect boeken
vanaf €18.50

Wandelen langs de highlights van Rotterdam

Op een rustig tempo de stad verkennen? De stadswandeling door Rotterdam met een van onze lokale gidsen brengt je langs de mooiste plekken van de stad!
meer infodirect boeken
vanaf €21.00

Studententour in Rotterdam

Speciaal studententarief in Rotterdam voor een studiereis, werkweek of schoolreisje! Onze gidsen kunnen je alles vertellen of architectuur, geschiedenis, de haven, noem maar op!
meer infodirect boeken