Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » Euromast in Rotterdam

Euromast in Rotterdam

Je hebt de naam van deze toren vast wel eens voorbij horen komen. Maar, wat weet jij eigenlijk allemaal van de Euromast in Rotterdam? Waarom is hij gebouwd? Waarom heet deze uitkijktoren eigenlijk “de Euromast”? en wat is er te doen op de Euromast? Lees snel verder voor meer informatie.


Waarom is de Euromast gebouwd?

De Euromast is gebouwd als uitkijktoren en restaurant voor de Floriade van 1960, een wereldbloemententoonstelling die elke tien jaar wordt gehouden. De eerste editie was in Het Park in Rotterdam. De Floriade en de Euromast werden op 25 maart 1960 geopend door prinses Beatrix. Het was een enorm succes, van 25 maart tot 25 september hebben tienduizenden mensen de Floriade en de Euromast bezocht van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Een kaartje voor de Floriade kostte 2,25 gulden. Dat is omgerekend ongeveer 1 euro!

De architect? Rotterdammer Huig Maaskant, die kennen we bijvoorbeeld ook van het Hilton en het Groot Handelsgebouw. De aannemer was J.P. van Eesteren – zijn bedrijf is altijd nog actief, maar en is vooral bekend van de bouw van De Kuip (Stadion Feyenoord) in de jaren ’30.

Inclusief vlaggenmast was de toren 115 meter hoog. De ligging was ook strategisch gekozen, pal naast het water, de autoweg en vlakbij de Maastunnel. Er was toen nog geen Van Brienenoordbrug (1965) en Beneluxtunnel (1967), dus als je vanuit het zuiden naar Rotterdam kwam, moest je via de tunnel en kon je niet om de toren heen.

Euromast Rotterdam

Hoe komt de Euromast aan zijn naam?

Vlak voor de bouw werd al bekend dat de toren de naam Euromast zou krijgen. ‘Euro’, omdat Rotterdam in het hart van het Europese marktgebied ligt, en ook omdat hij vlak naast de Europoort die vanaf eind jaren ’50 ook werd aangelegd.

Het woord ‘mast’ werd gekozen in plaats van toren, als knipoog naar de scheepvaart. Net als de levensgrote scheepsbrug die op een derde van de toren hangt, was het niet meer dan logisch om de toren ook een beetje naar de haven – en een scheepsmast – te laten verwijzen.

Een andere reden dat er voor het woord ‘mast is gekozen is omdat niet alleen Nederlanders weten wat een mast is, maar ook Engelsen, Duitsers en Scandinaviërs: die schrijven namelijk ook mast, bedacht de architect slim. In Polen schrijven ze maszt, in Finland masto en in Frankrijk mât. In het Spaans is het mastil en in het Portugees mastro. Mast lijkt zelfs op het Russische matsjta en het Japanse masuto. Hartstikke handig!

Euromast Rotterdam

Uitbreiding: Space Tower

Tien jaar na de opening, in 1970, werd de Euromast uitgebreid met de Space Tower. Deze 85 meter hoge toren werd bovenop de Euromast gebouwd en zo werd het meteen weer het hoogste gebouw van de stad, want het was inmiddels ingehaald door andere gebouwen in Rotterdam. De space tower heeft een draaiende lift die je naar 180 meter brengt, en bij helder weer kun je wel 80 km ver kijken! Wil je nog meer weten over de Euromast? Kijk dan op Wikipedia of ga naar de officiële Euromast website.

Wat kan je doen op de Euromast?

Het uitzicht vanaf de toren is spectaculair. Op heldere dagen kan je tot wel 80 kilometer ver kijken en de Belgische stad Antwerpen zien. Met een ticket heb je toegang tot zowel het platform op 100 meter hoogte, als de Euroscoop op 185 meter hoogte. Er is ook een restaurant dat zich bevindt op 100 meter hoogte waar je kunt genieten van een echte high tea. Brunch, lunch en diner behoren uiteraard ook tot de mogelijkheden. Wist je dat je ook kunt overnachten op de Euromast? Hoog boven de stad bevinden zich een aantal suites waar je in luxe verblijft en waarschijnlijk de meest mooie zonsondergang en -opgang zult meemaken.

Als je het aandurft, kan je ook vanaf de Euromast abseilen of tokkelen. Met abseilen ‘loopt’ je in een verticale lijn via de buitenkant van het gebouw naar beneden. Uiteraard ben je voorzien van een veilige uitrusting die ook in de klimsport wordt gebruikt. Tip: reserveer op tijd, deze attractie is erg populair en niet op alle dagen beschikbaar.

Euromast Rotterdam

Combineer de Euromast met een Fietstour door Rotterdam

Rotterdam heeft zoveel te bieden, of het nu een levendige en unieke binnenstad zoekt, interessante voorsteden of een gigantische haven, je vindt het hier allemaal! Alles zien op één dag is best lastig, maar een bezoek aan de Euromast heeft absoluut toegevoegde waarde. Scroll snel naar boven dam kan je via ons snel en gemakkelijk jou bezoekje aan deze mooi toren regelen.

Wil toch liever met de fietstour langs de Euromast, dat kan natuurlijk ook. Wij nemen je graag mee richting de Euromast en daarbij ook nog wat van de andere hoogtepunten van Rotterdam. Ga gezellig mee met de highlight tour van rotterdam hier vertellen we alles over de hoogste toren van Nederland

 

By our local

Sophia

logo seerotterdam

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Rotterdammers met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Niet uitgepraat raken over Rotterdam

waarom seeRotterdam?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

 
fiets

Tours in Rotterdam

Rotterdam biedt een unieke mix van historische gebouwen en moderne architectuur en heeft een boeiende geschiedenis. Onze enthousiaste gidsen vertellen je er alles over tijdens onze leuke, ontspannen tours!

vanaf €34.50 p.p

Rotterdam West Discovery Fietstour

Ontdek Rotterdam West, afwisselende wijk in opkomst! Rotterdam staat nooit stil en dat geldt des te meer voor Rotterdam West! Onze West-tour neemt je mee langs alle nieuwe en oude hotspots en hidden gems.
meer infoBoek direct!
€32.50 p.p

Fietstour in Rotterdam: De Highlights

Leer alles over de Rotterdam tijdens een fietstour langs de bezienswaardigheden van de maasstad! Nieuwe architectuur, spectaculaire stadsgezichten, havens of oude gebouwen: Er is genoeg te zien!
meer infodirect boeken
vanaf €32.50 p.p

Privé highlight tour in Rotterdam

Wil je ook in alle vrijheid Rotterdam leren kennen? Onze privé tour brengt alleen jou en je eigen gezelschap op de fiets langs de mooiste door jou gekozen plekken van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€37.50 p.p

Instant Camera Tour Rotterdam

Wat is er nou leuker dan je eigen souvenir maken terwijl je een gezellige wandeltour door Rotterdam doet? Dat is precies het idee achter onze instant camera tour!
meer infodirect boeken
vanaf €12.50 p.p

Fiets verhuur Rotterdam

Op zoek naar een fiets verhuur in Rotterdam? Bij ons kan je al een fiets huren vanaf een uur! Lekker de gehele dag door Rotterdam fietsen, regel het hier. De gemakkelijkste bike rental van Rotterdam!
meer infodirect boeken
vanaf €18.50

Wandelen langs de highlights van Rotterdam

Op een rustig tempo de stad verkennen? De stadswandeling door Rotterdam met een van onze lokale gidsen brengt je langs de mooiste plekken van de stad!
meer infodirect boeken
vanaf €21.00

Studententour in Rotterdam

Speciaal studententarief in Rotterdam voor een studiereis, werkweek of schoolreisje! Onze gidsen kunnen je alles vertellen of architectuur, geschiedenis, de haven, noem maar op!
meer infodirect boeken