Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » Katendrecht Rotterdam

Katendrecht Rotterdam

Katendrecht (met bijnaam ‘de Kaap’) is een wijk in Rotterdam Zuid dat behoort tot het Feijenoord district. Het ligt als een schiereiland tussen de Rijnhaven en de Maashaven. In de twintigste eeuw was het lange tijd het beroemdste prostitutiegebied van Rotterdam, met veel uitgaansgelegenheden voor zeilers. Tegenwoordig is het echter de thuisbasis van de hipsters en een droombestemming voor fijnproevers. Het schiereiland Katendrecht is in enkele jaren een bruisend gebied van de stad geworden, maar zonder de ruige randen te verliezen. Lees hieronder meer over deze interessante buurt!

De Geschiedenis van Katendrecht in Rotterdam

De naam Katendrecht verschijnt voor het eerst als een ambacht dat in 1199 toebehoorde aan de heer Van Putten In 1375 gaf de hertog Albrecht van Beieren het bevel om het land te herontdekken nadat de ambacht de afgelopen twee jaar onder water kwam door dijkdoorbraken. In 1410 verleende Jacob van Putten, heer van Putten, een vergunning om een ​​stuk uiterwaarden in te dammen. Dit land is bekend geworden als Jacob Potsland of Oud-Katendrecht. Het deel dat is teruggewonnen na een dijkdoorbraak in 1463, wordt Nieuw-Katendrecht of Meester Arend van der Woudensland genoemd.

Er was een belangrijke veerverbinding met de Veerhaven aan de noordkant van de Nieuwe Maas. In 1895 is de gemeente Charlois, en dus Katendrecht, geannexeerd door de gemeente Rotterdam. De belangrijkste reden hiervoor is dat mensen de haven van Rotterdam wilden uitbreiden en ruimte nodig hadden. Al in hetzelfde jaar begonnen ze met het graven van de Maashaven en de Rijnhaven.

Het grootste deel van Katendrecht is gesloopt voor de aanleg van de havens: ongeveer 700 huizen, boerderijen, enkele landgoederen en de kerk zijn afgebroken; ongeveer 3500 mensen moesten Katendrecht verlaten. Na de voltooiing van de havens in 1911 was er vrijwel niets meer over van het landelijke dorp aan de rivier; Katendrecht was een schiereiland tussen de Rijnhaven en de Maashaven geworden. Er waren emplacementen, loodsen, silo’s en goedkope arbeiderswoningen op het schiereiland. Verder waren er zeeman bars en zogenaamde boarding houses; huizen waar zeilers op een volgend schip verbleven in afwachting van hun werk. De buurt werd steeds meer een schaduwrijke buurt waar gokken, gestolen dingen en prostitutie normaal was.

De Renovatie van Katendrecht

Tot halverwege de jaren tachtig was de buurt vooral bekend als een red-light district en Chinatown, veel mensen in Rotterdam hebben dat beeld van de wijk nog steeds. In 2010 verloor Katendrecht de status van probleemwijk. Dit komt door de recente innovaties die de buurt hebben veranderd. Oude huurwoningen zijn bijvoorbeeld opgeknapt en vervolgens verkocht. Bovendien gaf de veiligheidsindex van de gemeente Rotterdam al twee jaar op rij aan dat Katendrecht tot een van de veiligste wijken van de stad behoorden.

De nieuwe brug van Katendrecht naar Hotel New York, de Rijnhavenbrug is door de Rotterdammers ‘Hoerenloper’ genoemd; een verwijzing naar de voormalige rosse buurt. De brug landt op Katendrecht tussen de Fenix-schuren op het Deliplein. In de zomer van 2007 was er sprake van de aanleg van een kabelbaan van de Euromast naar Katendrecht, maar dit plan was nooit geïmplementeerd

Voor meer informatie over Katendrecht ga naar Wikipedia.

Wil je meer weten over Katendrecht? Het is een van de hotspots die we bezoeken tijdens onze Highlight Wandeltour en Highlight fietstour door Rotterdam!

 

By our local

Laura

logo seerotterdam

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Rotterdammers met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Niet uitgepraat raken over Rotterdam

waarom seeRotterdam?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

 
fiets

Tours in Rotterdam

Rotterdam biedt een unieke mix van historische gebouwen en moderne architectuur en heeft een boeiende geschiedenis. Onze enthousiaste gidsen vertellen je er alles over tijdens onze leuke, ontspannen tours!

vanaf €34.50 p.p

Rotterdam West Discovery Fietstour

Ontdek Rotterdam West, afwisselende wijk in opkomst! Rotterdam staat nooit stil en dat geldt des te meer voor Rotterdam West! Onze West-tour neemt je mee langs alle nieuwe en oude hotspots en hidden gems.
meer infoBoek direct!
€32.50 p.p

Fietstour in Rotterdam: De Highlights

Leer alles over de Rotterdam tijdens een fietstour langs de bezienswaardigheden van de maasstad! Nieuwe architectuur, spectaculaire stadsgezichten, havens of oude gebouwen: Er is genoeg te zien!
meer infodirect boeken
vanaf €32.50 p.p

Privé highlight tour in Rotterdam

Wil je ook in alle vrijheid Rotterdam leren kennen? Onze privé tour brengt alleen jou en je eigen gezelschap op de fiets langs de mooiste door jou gekozen plekken van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€37.50 p.p

Instant Camera Tour Rotterdam

Wat is er nou leuker dan je eigen souvenir maken terwijl je een gezellige wandeltour door Rotterdam doet? Dat is precies het idee achter onze instant camera tour!
meer infodirect boeken
vanaf €12.50 p.p

Fiets verhuur Rotterdam

Op zoek naar een fiets verhuur in Rotterdam? Bij ons kan je al een fiets huren vanaf een uur! Lekker de gehele dag door Rotterdam fietsen, regel het hier. De gemakkelijkste bike rental van Rotterdam!
meer infodirect boeken
vanaf €18.50

Wandelen langs de highlights van Rotterdam

Op een rustig tempo de stad verkennen? De stadswandeling door Rotterdam met een van onze lokale gidsen brengt je langs de mooiste plekken van de stad!
meer infodirect boeken
vanaf €21.00

Studententour in Rotterdam

Speciaal studententarief in Rotterdam voor een studiereis, werkweek of schoolreisje! Onze gidsen kunnen je alles vertellen of architectuur, geschiedenis, de haven, noem maar op!
meer infodirect boeken