Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » Quarantaine-gebied

Quarantaine-gebied

De geschiedenis van het Quarantaine-gebied

In 1934 is het Quarantaine-gebied opgericht en ligt vlakbij het dorp Heijplaat en was vroeger de plek voor zeelieden besmet waren geraakt op zee. Het was een terrein met verschillende gebouwen, een mortuarium, een ontsmettingsinrichting en een keukengebouw. Ook lag het aan een rivier waar een steiger was om aan te meren, waren er voetbalvelden zodat er lekker gesport kon worden. Door de verschillende afgezette barakken werd hier vooral geprobeerd bepaalde virussen onder controle te krijgen

Eind jaren 30 werd het gebied gebruikt als vluchtelingenkamp voor Joodse volwassenen en alleenstaanden kinderen. Die vooral op de vlucht waren uit Duitsland omdat daar een oorlog aanstaande was. Na de oorlog werd het een psychiatrisch ziekenhuis en een opvang voor bejaarden. Tegenwoordig is “quarantaine” een bekend begrip en net zoals in de corona periode, werden er in 1959 tijdens een tyfus epidemie mensen met het tyfusvirus afgezonderd en genezen.

Het woord quarantaine is afkomstig uit het Italiaans, als er vroeger schepen aankwamen in de haven van Venetië moesten zij veertig dagen(quaranta giorni) in isolatie om zo verspreiding van ziektes te voorkomen.

Het Quarantaine-gebied nu

Het ziekenhuis en de opvang zijn nu weg en het terrein heeft er jaren leeggestaan. Waarna krakers hun kans zagen en op het leegstaande terrein zijn gaan wonen. Die kan je trouwens gewoon nog tegen komen, want ze zitten nog steeds helemaal gebakken op deze leuke plek. Verder is er waarschijnlijk het enige strandje wat je op een steenworp afstand van de stad gaat vinden. Dus mocht het lekker weer zijn ga hier dan zeker is kijken! Inmiddels is het terrein een monument geworden voor de havengeschiedenis van Rotterdam.

De geschiedenis herleven? Meer interesse in informatie over deze coole plek en de andere hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Rotterdam Highlight Wandeltour of onze Rotterdam Highlight Fiets Tour!

 

By our local

Shannon

logo seerotterdam

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Rotterdammers met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Niet uitgepraat raken over Rotterdam

waarom seeRotterdam?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

 
fiets

Tours in Rotterdam

Rotterdam biedt een unieke mix van historische gebouwen en moderne architectuur en heeft een boeiende geschiedenis. Onze enthousiaste gidsen vertellen je er alles over tijdens onze leuke, ontspannen tours!

vanaf €34.50 p.p

Rotterdam West Discovery Fietstour

Ontdek Rotterdam West, afwisselende wijk in opkomst! Rotterdam staat nooit stil en dat geldt des te meer voor Rotterdam West! Onze West-tour neemt je mee langs alle nieuwe en oude hotspots en hidden gems.
meer infoBoek direct!
€32.50 p.p

Fietstour in Rotterdam: De Highlights

Leer alles over de Rotterdam tijdens een fietstour langs de bezienswaardigheden van de maasstad! Nieuwe architectuur, spectaculaire stadsgezichten, havens of oude gebouwen: Er is genoeg te zien!
meer infodirect boeken
vanaf €32.50 p.p

Privé highlight tour in Rotterdam

Wil je ook in alle vrijheid Rotterdam leren kennen? Onze privé tour brengt alleen jou en je eigen gezelschap op de fiets langs de mooiste door jou gekozen plekken van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€37.50 p.p

Instant Camera Tour Rotterdam

Wat is er nou leuker dan je eigen souvenir maken terwijl je een gezellige wandeltour door Rotterdam doet? Dat is precies het idee achter onze instant camera tour!
meer infodirect boeken
vanaf €12.50 p.p

Fiets verhuur Rotterdam

Op zoek naar een fiets verhuur in Rotterdam? Bij ons kan je al een fiets huren vanaf een uur! Lekker de gehele dag door Rotterdam fietsen, regel het hier. De gemakkelijkste bike rental van Rotterdam!
meer infodirect boeken
vanaf €18.50

Wandelen langs de highlights van Rotterdam

Op een rustig tempo de stad verkennen? De stadswandeling door Rotterdam met een van onze lokale gidsen brengt je langs de mooiste plekken van de stad!
meer infodirect boeken
vanaf €21.00

Studententour in Rotterdam

Speciaal studententarief in Rotterdam voor een studiereis, werkweek of schoolreisje! Onze gidsen kunnen je alles vertellen of architectuur, geschiedenis, de haven, noem maar op!
meer infodirect boeken