Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » Rotterdam Centraal Station

Rotterdam Centraal Station

Ken jij de geschiedenis van Rotterdam Centraal Station? Rotterdam Centraal is het grootste treinstation van de stad Rotterdam. Het station is gebouwd in 2014 door architectenbureaus Benthem Crouwel en West 8. Elke dag reizen meer dan 100.000 passagiers van en naar Rotterdam. Op Rotterdam Centraal Station zijn belangrijke vervoersdiensten beschikbaar zoals de trein, metro, tram, bus, lightrail en taxi. Bovendien is het Rotterdam Centraal Station ook verbonden met de hogesnelheidstrein. Dit betekent dat je in een mum van tijd naar Amsterdam, Schiphol, Antwerpen, Brussel of Parijs of zelfs Londen kunt reizen. In de onderstaande tekst vindt je een korte introductie van de geschiedenis van Rotterdam Centraal Station.

De Geschiedenis van Rotterdam Centraal

Voor de Tweede Wereldoorlog had Rotterdam nog geen centraal station. In plaats daarvan waren er vier stations in en rond het stadscentrum. Rotterdam Delftsche Poort, Rotterdam Beurs, Rotterdam Maas and Rotterdam Hofplein. Station Delftsche Poort raakte zwaar beschadigd door het bombardement in de Rotterdam Blitz. Het station is herbouwd ten westen van de plaats. Vervolgens ontwierp de architect Sybold van Ravesteyn een nieuwe station dat is voltooid in 1957. Het nieuwe station werd uiteindelijk erg populair. Later in 1953 werd het Maasstation gesloten en in 2010 werd het ook Hofplein gesloten. Zelfs het oorspronkelijke stationsgebouw uit 1957 werd echter in 2007 gesloten. Het jaar daarna is het station helemaal afgebroken met als doel om plaats te maken voor een groter station. Het nieuwe station is voltooid en geopend in 2014.

Nieuw Rotterdam Centraal

In 2004 begon een volledige reconstructie van het station en zijn omgeving. Dit was om met het toenemende aantal treinen om te gaan en om de RandstadRail tegemoet te komen. Het bestaande station was te klein om het groeiende aantal passagiers te verwerken. Het nieuwe Rotterdam centraal station is ontworpen door architectenbureaus Benthem Crouwel en West 8. Ze hebben het station her ontwikkeld om de belangrijke rol van het transportknooppunt te vertegenwoordigen. Niet alleen binnen de stad, maar ook als onderdeel van het Europese spoorwegnet. Daarom is het nieuwe station groter, helderder en ordelijker dan het eerste. Het heeft ook een meer internationaal gevoel, omdat het een mooie aanvulling is op de gewaagde ambities van Rotterdam voor stadsontwikkeling en -vernieuwing.

Verder zijn elementen van de voormalige constructie opgenomen in het ontwerp om een ​​verbinding te vormen met het verleden van Rotterdam centraal. twee sculpturen uit de eerder bestaande granieten structuur zitten boven de ingang van een voertuigopslagfaciliteit met ruimte voor 750 auto’s en 5.200 fietsen. Ook zijn de originele teken- en stationsklok te zien als onderdeel van de nieuwe zuidelijke gevel.

Bovendien is de duurzaamheid van het milieu ook overwogen met 130.000 zonnecellen, geplaatst op 10.000 m² van het dak van 28.000 m² (een van de grootste zonne-dakprojecten in Europa). Dit vermindert de CO2-uitstoot van het gebouw met 8%.

Centraal Station Rotterdam

Wil je meer weten over Rotterdam Centraal Station? Kijk op Wikipedia!<>

Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Highlight Wandeltour of Highlight Fiets Tour!

 

By our local

Daniëlle

logo seerotterdam

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Rotterdammers met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Niet uitgepraat raken over Rotterdam

waarom seeRotterdam?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

fiets

Tours in Rotterdam

Rotterdam biedt een unieke mix van historische gebouwen en moderne architectuur en heeft een boeiende geschiedenis. Onze enthousiaste gidsen vertellen je er alles over tijdens onze leuke, ontspannen tours!

vanaf €34.50 p.p

Rotterdam West Discovery Fietstour

Ontdek Rotterdam West, afwisselende wijk in opkomst! Rotterdam staat nooit stil en dat geldt des te meer voor Rotterdam West! Onze West-tour neemt je mee langs alle nieuwe en oude hotspots en hidden gems.
meer infoBoek direct!
€32.50 p.p

Fietstour in Rotterdam: De Highlights

Leer alles over de Rotterdam tijdens een fietstour langs de bezienswaardigheden van de maasstad! Nieuwe architectuur, spectaculaire stadsgezichten, havens of oude gebouwen: Er is genoeg te zien!
meer infodirect boeken
vanaf €32.50 p.p

Privé highlight tour in Rotterdam

Wil je ook in alle vrijheid Rotterdam leren kennen? Onze privé tour brengt alleen jou en je eigen gezelschap op de fiets langs de mooiste door jou gekozen plekken van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€37.50 p.p

Instant Camera Tour Rotterdam

Wat is er nou leuker dan je eigen souvenir maken terwijl je een gezellige wandeltour door Rotterdam doet? Dat is precies het idee achter onze instant camera tour!
meer infodirect boeken
vanaf €12.50 p.p

Fiets verhuur Rotterdam

Op zoek naar een fiets verhuur in Rotterdam? Bij ons kan je al een fiets huren vanaf een uur! Lekker de gehele dag door Rotterdam fietsen, regel het hier. De gemakkelijkste bike rental van Rotterdam!
meer infodirect boeken
vanaf €18.50

Wandelen langs de highlights van Rotterdam

Op een rustig tempo de stad verkennen? De stadswandeling door Rotterdam met een van onze lokale gidsen brengt je langs de mooiste plekken van de stad!
meer infodirect boeken
vanaf €21.00

Studententour in Rotterdam

Speciaal studententarief in Rotterdam voor een studiereis, werkweek of schoolreisje! Onze gidsen kunnen je alles vertellen of architectuur, geschiedenis, de haven, noem maar op!
meer infodirect boeken