Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » Sint-Laurenskerk Rotterdam

Sint-Laurenskerk Rotterdam

De Sint-Laurenskerk in Rotterdam is een protestantse kerk. De kerk is gebouwd tussen 1449-1525 en is het enige overblijfsel van de middeleeuwse stad Rotterdam. Het is een van de weinige gebouwen die de Blitz in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam heeft overleefd.

Geschiedenis van de Sint-Laurenskerk

De kerk is ontworpen door Hendrick de Keyser en gebouwd tussen 1449 en 1525. Later in 1621 is er een houten torenspits aan de toren toegevoegd. Door de slechte kwaliteit van het hout waar de kerk mee gebouwd was, moesten ze de torenspits er weer af halen in 1645. Daarna is er een stenen kubus toegevoegd aan de toren. Deze was echter te zwaar voor de fundering en in 1650 is die er daarom dus weer vanaf verwijderd. Vervolgens zijn er later weer nieuwe palen onder de toren gereden en in 1655 stond de toren daardoor weer recht op.

De Sint-Laurenskerk was het eerste volledige stenen gebouw in Rotterdam en hier vonden ook vele belangrijke evenementen plaats. De laatste pastoor van de Laurenskerk was Hubertus Duifhuis. In 1572 vond een Reformatie plaats en werd de Laurenskerk een protestantse kerk. Ministers van de kerk zijn Laurens Johannes Jacobus van Oosterzee, Abraham Hellenbroek, Jan Scharp en J.R. Callenbach. Callenbach schreef in 1910 een boek over de historie van de kerk. De kerk is tegenwoordig nog steeds in gebruik voor de eredienst van de Protestantse Kerk.

Op 14 mei 1940 was de Laurenskerk zwaar beschadigd door het bombardement van Rotterdam. Vervolgens was er gestemd om de kerk te slopen maar Koningin Wilhelmina hield dit gelukkig tegen. Ook binnen de voorlopige Rijkscommissie voor de Monumentenzorg waren voor- en tegenstanders van een restauratie. Met name commissielid architect J.J.P. Oud verzette zich tegen herbouw. Hij kwam in 1950 met een alternatief plan in de publiciteit waarbij slechts de toren als herdenkingsplaats zou worden behouden. Dit alternatieve plan is vervolgens aan de kant geschoven. De reden voor dit was omdat de Laurenskerk als een symbool van de Rotterdamse gemeenschap werd en nog steeds word gezien. In 1952 legde koningin Juliana de eerste steen voor de restauratie, die pas in 1968 werd voltooid.

Wil je meer weten over de Sint-Laurenskerk? Ga dan naar Wikipedia.

Sint- Laurenskerk Rotterdam,

Erasmus standbeeld

Er is een standbeeld van Erasmus te vinden naast de Sint-Laurenskerk; dit sculptuur is het oudste bronzen beeld van Nederland. Het standbeeld, gebouwd in 1622, is opgedragen aan Desiderius Erasmus, een Nederlandse 15e-eeuwse humanist en theoloog. Hendrick de Keyser baseerde waarschijnlijk zijn bronzen beeld van Erasmus op portretschilderijen en tekeningen gemaakt tijdens Erasmus’ leven, inclusief die van Hans Holbein de Jonge. Deze portretten laten zien dat Erasmus een jas draagt ​​met bontmanchetten en kraag en een karakteristieke pet op zijn hoofd. Hij wordt vaak getoond met een ernstige uitdrukking, hetzij lezen of met zijn handen op een dik boek.

Het bronzen beeld is groter dan het Erasmus zijn ware formaat en torent boven de kijker vanwege zijn twee meter hoge plint. Zijn vloeiende gewaden suggereren dat hij vooruit loopt. Zijn linkerhand ondersteunt het grote boek dat hij aan het lezen is; hij draait de pagina met zijn rechterhand. Al deze elementen zijn te vinden in de sculptuur van de humanist in Rotterdam. Tegenwoordig zijn veel gebouwen in Rotterdam naar hem vernoemd. Bijvoorbeeld de Erasmusbrug en de Erasmus Universiteit.

Sint- Laurenskerk Rotterdam,

Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk de Rotterdam Highlight Wandeltour of de Rotterdam Highlight fietstour!

By our local

Maycon

logo seerotterdam

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Rotterdammers met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Niet uitgepraat raken over Rotterdam

waarom seeRotterdam?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

 
fiets

Tours in Rotterdam

Rotterdam biedt een unieke mix van historische gebouwen en moderne architectuur en heeft een boeiende geschiedenis. Onze enthousiaste gidsen vertellen je er alles over tijdens onze leuke, ontspannen tours!

vanaf €34.50 p.p

Rotterdam West Discovery Fietstour

Ontdek Rotterdam West, afwisselende wijk in opkomst! Rotterdam staat nooit stil en dat geldt des te meer voor Rotterdam West! Onze West-tour neemt je mee langs alle nieuwe en oude hotspots en hidden gems.
meer infoBoek direct!
€32.50 p.p

Fietstour in Rotterdam: De Highlights

Leer alles over de Rotterdam tijdens een fietstour langs de bezienswaardigheden van de maasstad! Nieuwe architectuur, spectaculaire stadsgezichten, havens of oude gebouwen: Er is genoeg te zien!
meer infodirect boeken
vanaf €32.50 p.p

Privé highlight tour in Rotterdam

Wil je ook in alle vrijheid Rotterdam leren kennen? Onze privé tour brengt alleen jou en je eigen gezelschap op de fiets langs de mooiste door jou gekozen plekken van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€37.50 p.p

Instant Camera Tour Rotterdam

Wat is er nou leuker dan je eigen souvenir maken terwijl je een gezellige wandeltour door Rotterdam doet? Dat is precies het idee achter onze instant camera tour!
meer infodirect boeken
vanaf €12.50 p.p

Fiets verhuur Rotterdam

Op zoek naar een fiets verhuur in Rotterdam? Bij ons kan je al een fiets huren vanaf een uur! Lekker de gehele dag door Rotterdam fietsen, regel het hier. De gemakkelijkste bike rental van Rotterdam!
meer infodirect boeken
vanaf €18.50

Wandelen langs de highlights van Rotterdam

Op een rustig tempo de stad verkennen? De stadswandeling door Rotterdam met een van onze lokale gidsen brengt je langs de mooiste plekken van de stad!
meer infodirect boeken
vanaf €21.00

Studententour in Rotterdam

Speciaal studententarief in Rotterdam voor een studiereis, werkweek of schoolreisje! Onze gidsen kunnen je alles vertellen of architectuur, geschiedenis, de haven, noem maar op!
meer infodirect boeken