Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » SS Rotterdam

SS Rotterdam

Omslagfoto door: Claire Droppert

De SS Rotterdam: Wat nu een hotel is, was vroeger een beroemd en imposant cruiseschip dat de wereldzeeën bevoer. Een boot van de Holland Amerika lijn, hoe kreeg “La Grande Dame” zijn faam? Lees hier het verhaal achter dit bijzondere schip!

 


Het Verhaal achter het SS Rottterdam

Het verhaal van de ss Rotterdam begint op 27 oktober 1955, wanneer de Holland-Amerika Lijn (HAL) aan de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij opdracht geeft om een schip te bouwen. De lijnvaart loopt terug en dus moet het nieuwe schip zo ontworpen worden dat het ook dienst kan doen als cruiseschip. Zodoende wordt er veel aandacht besteed aan luxe en functionaliteit. Het wordt het grootste passagiersschip dat ooit gebouwd is in Nederland, met 228 meter lengte, 28 meter breedte en 61 meter hoogte.

Na een aantal jaar is de bouw grotendeels afgerond en zo spreekt Koningin Juliana op 13 september 1958 de beroemde woorden: ‘Ik geef u de naam Rotterdam en wens u behouden vaart.’ Nadat ook het binnenwerk is afgerond, vertrekt het ss Rotterdam een jaar later voor haar ‘maiden voyage’ uit de Rotterdamse haven, met bestemming New York. Tijdens deze eerste vaart zijn ruim duizend gasten en zeshonderd bemanningsleden aan boord. Onder hen is ook Kroonprinses Beatrix.

In de eerste tien jaar maakt het ss Rotterdam van april tot en met december voornamelijk trans-Atlantische vaarten tussen Rotterdam en New York. Buiten het seizoen worden er cruisereizen mee gemaakt. Tijdens de lijndiensten worden de passagiers verdeeld in twee klassen. Er is zelfs een gescheiden trappenhuis, zodat de eerste klas niet in aanraking hoeft te komen met passagiers uit de tweede klas. Tijdens cruisevaarten is deze onderscheiding er niet en worden de scheidingswanden in het trappenhuis ingeschoven. Maar het vliegverkeer neemt bijna alle passagiers van de lijndienst over en daardoor is dit niet meer rendabel. De HAL besluit dan ook om de grootste schepen volledig in te zetten op de cruisevaart. Het ss Rotterdam wordt om die reden verbouwd.

SS Rotterdam

De Overname

Steeds modernere en grotere cruiseschepen komen op en zo verandert het ss Rotterdam langzaamaan tot een icoon van een vroegere tijd. Toch blijft het schip nog lange tijd een belangrijke inkomstenbron voor de maatschappij dankzij de goede relatie met de groep trouwe passagiers.

Helaas gaat die tijd ook weer voorbij. In de jaren negentig, moet de Rotterdam voldoen aan steeds verder opgeschroefde veiligheidseisen. Waardoor nieuwe aanpassingen aan het schip noodzakelijk zijn. Dit blijkt niet meer rendabel. Vandaar dat het schip op 3 oktober 1997 is overgenomen door de Amerikaanse cruisemaatschappij Premier Cruises. In 2000 keert het tij, wanneer Premier Cruises onverwacht in financiële moeilijkheden komt. Op 14 september wordt het schip tijdens een cruise, op verzoek van een Amerikaanse investeringsbank, in Freeport op de Bahama’s aan de ketting gelegd.

De Terugkeer van het SS Rotterdam

In 2001 wordt de Stichting Behoud Stoomschip Rotterdam in het leven geroepen. Deze stichting heeft als doel het terughalen van het schip naar Rotterdam. Na jaren lobbyen en het voeren van gesprekken, komt in 2005 het verlossende woord: het schip wordt gered van de sloop en komt terug naar Rotterdam. Twee jaar later is het schip open voor publiek en in 2013 wordt het opgenomen in de WestCord familie.

Het schip de ‘La Grande Dame’ is de trots van Rotterdam, maar ook zeker van de rest van Nederland. Wil je nog meer lezen over de SS Rotterdam? Kijk dan verder op Wikipedia

SS Rotterdam: Drijvende attractie

Sinds 4 augustus 2008 ligt het schip als drijvende attractie aan het Derde Katendrechtse Hoofd in de Maashaven in Rotterdam. Aan boord is de historie van het schip goed voelbaar. Het jaren ’50 interieur en de vele kunstwerken zijn tussen 2005 en 2008 zoveel mogelijk teruggebracht in de oude glorie. De hotelkamers, restaurants en andere faciliteiten voldoen echter volledig aan de eisen van nu.

Het ss Rotterdam is een hotel, heeft restaurants, bars en een terras. Maar is ook een bijzondere evenementenlocatie, attractie en zelfs te gebruiken als trouwlocatie. De algemene ruimten op het schip, zoals de restaurants, zijn vrij toegankelijk. Daarnaast biedt het ss Rotterdam diverse rondleidingen. Zoals de Uitwaaien & Zwaaien Tour (1 uur) en de Rotterdam Compleet Tour (2 uur) inclusief audiofoon en extra uitleg door de shiphosts. De tours laten zien wat een groot cruiseschip allemaal in huis heeft en hoe het leven aan boord er vroeger uitzag. Met de Rotterdam Compleet Tour wordt er ook nog een kijkje genomen in de machinekamer.

Voor groepen (maximaal 20 personen) is het mogelijk om een gids te boeken. De gids begeleidt de groep en vertelt alle wetenswaardigheden en anekdotes over het schip.

Voor meer informatie over activiteiten op de SS Rotterdam ga naar https://ssrotterdam.nl

 

SS Rotterdam

Door: Iris van dem Broek

Rondleidingen door Rotterdam

Wil je meer weten over de bezienswaardigheden van Rotterdam? In onze rondleidingen door de stad laten we jou de stad zien door de ogen van een local. Daarnaast zijn onze tours zijn voor iedereen toegankelijk, of je nu met een groep vrienden bent, een zakenreis of gewoon met z’n tweetjes. Voor meer informatie over onze rondleidingen ga naar ons rondleiding overzicht.

 

By our local

Laura

logo seerotterdam

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Rotterdammers met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Niet uitgepraat raken over Rotterdam

waarom seeRotterdam?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

 
fiets

Tours in Rotterdam

Rotterdam biedt een unieke mix van historische gebouwen en moderne architectuur en heeft een boeiende geschiedenis. Onze enthousiaste gidsen vertellen je er alles over tijdens onze leuke, ontspannen tours!

vanaf €34.50 p.p

Rotterdam West Discovery Fietstour

Ontdek Rotterdam West, afwisselende wijk in opkomst! Rotterdam staat nooit stil en dat geldt des te meer voor Rotterdam West! Onze West-tour neemt je mee langs alle nieuwe en oude hotspots en hidden gems.
meer infoBoek direct!
€32.50 p.p

Fietstour in Rotterdam: De Highlights

Leer alles over de Rotterdam tijdens een fietstour langs de bezienswaardigheden van de maasstad! Nieuwe architectuur, spectaculaire stadsgezichten, havens of oude gebouwen: Er is genoeg te zien!
meer infodirect boeken
vanaf €32.50 p.p

Privé highlight tour in Rotterdam

Wil je ook in alle vrijheid Rotterdam leren kennen? Onze privé tour brengt alleen jou en je eigen gezelschap op de fiets langs de mooiste door jou gekozen plekken van Rotterdam!
meer infodirect boeken
€37.50 p.p

Instant Camera Tour Rotterdam

Wat is er nou leuker dan je eigen souvenir maken terwijl je een gezellige wandeltour door Rotterdam doet? Dat is precies het idee achter onze instant camera tour!
meer infodirect boeken
vanaf €12.50 p.p

Fiets verhuur Rotterdam

Op zoek naar een fiets verhuur in Rotterdam? Bij ons kan je al een fiets huren vanaf een uur! Lekker de gehele dag door Rotterdam fietsen, regel het hier. De gemakkelijkste bike rental van Rotterdam!
meer infodirect boeken
vanaf €18.50

Wandelen langs de highlights van Rotterdam

Op een rustig tempo de stad verkennen? De stadswandeling door Rotterdam met een van onze lokale gidsen brengt je langs de mooiste plekken van de stad!
meer infodirect boeken
vanaf €21.00

Studententour in Rotterdam

Speciaal studententarief in Rotterdam voor een studiereis, werkweek of schoolreisje! Onze gidsen kunnen je alles vertellen of architectuur, geschiedenis, de haven, noem maar op!
meer infodirect boeken