De Willemsbrug (1981) over de Nieuwe Maas verbindt het stadscentrum van Rotterdam met het Noordereiland. De huidige brug is de tweede Willemsbrug. De eerste werd ontworpen door C.B. van der Tak. Hij is in 1878 opengesteld en vernoemd naar koning Willem III. De tweede brug is ontworpen door Cor Veerling en is opgeleverd in 1981.
Belangrijke rol van de Willemsbrug tijdens WW2
De eerste Willemsbrug uit 1878 speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mariniers uit de Oostplein kazerne verdedigde de brug tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940. De tegenstand van de Nederlandse mariniers was sterk en wisten de opmars van de Duitse troep tegen te houden (totdat de Duitser het centrum van Rotterdam bombardeerden op 14 mei 1940).
De Tweede Willemsbrug
Voor de Tweede Wereldoorlog waren er eigenlijk al plannen om de oude brug te vervangen er was alleen geld beschikbaar. Pas in 1981 werd de nieuwe Willemsbrug verwezenlijkt. Uit zes ontwerpen werd het goedkoopste ontwerp van Con Veerling gekozen. Bijzonder is dat de op- en afritten van de Willemsbrug niet in het verlengde van de brug liggen maar een bocht van 90 graden maken.
Interesse in meer informatie over de hoogtepunten van Rotterdam? Bekijk onze Highlight Fietstour of Highlight Wandeltour!
Sophia
Wie zijn wij?
✓ Lokale stadsgidsen
✓ Rotterdammers met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂
Wat doen wij?
✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Bierwandelingen
✓ Instant Camera tours
✓ Niet uitgepraat raken over Rotterdam
waarom seeRotterdam?
✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat
wat zeggen onze gasten over de stadstours?
Tours in Rotterdam
Rotterdam biedt een unieke mix van historische gebouwen en moderne architectuur en heeft een boeiende geschiedenis. Onze enthousiaste gidsen vertellen je er alles over tijdens onze leuke, ontspannen tours!